top of page
  • Skribentens bildSpelhälsa

9 beroendeframkallande dator- och konsolspel

Vilka är de mest beroendeframkallande spelen i världen? Här är vår top 9 lista:


Vissa spel är mer beroendeframkallande än andra. Du förväntar dig inte att spendera många timmar på ett som Solitarie, men om du sätter dig framför Fortnite så kan du spela i flera timmar.


Det finns många spel som är beroendeframkallande men dessa som nämn på denna lista är de som vi ser dyker upp ofta.


Dagens spel är inte som de äldre, endast för att spela utan spelföretagen har ändrat sin vision och vill gärna se till att du fastnar och spelar i flera timmar och flera dagar per vecka och gärna spenderar pengar på spelen.


Många mekanismer ligger bakom detta, såsom att de bidrar till social interaktion, man kan försvinna från sina dagliga bekymmer, utveckling och utmaning. Detta är svårt att uppnå så enkelt som vid spelandet.


Fortnite


Detta spelet blev en världssensation över en natt och är stadigt nummer 1 över de mest spelade spelen i världen. Många barn är beroende av detta spelet och lägger både mycket tid och pengar på spelet för att köpa skins etc.


Spelet har drygt 250 miljoner spelare över världen och tjänar ca 200 miljoner dollar varje månad och man kan med säkerhet säga att detta spelet är här för att stanna ett tag till.


Läs mer om Fortnite...


League of Legends "LoL"


Det är många som känner igen sig när de hör LoL. Ett av de mest kända spelen i världen. Men vad är det som spelet så beroendeframkallande? Kanske är det för att startar spelet och känner dig dålig på det. Med tiden lär du dig hur man ska spela och mekanismerna i spelet och du blir bekant med alla bossarna som du skall vinna över. Gradvis spenderar du flera timmar på att utvecklar och till slut börjar du njuta av spelet. När du ser dig själva utvecklas och inom månader har du höga skills så börjar du tävla mot andra i rankade matcher. Du börjar spela tillsammans med andra i ett lag eller med vänner.


Läs mer om League of Legends...


PUBG


PUBG släpptes först som ett datorspel och blev ganska fort populärt 2017. Men den tog världen med storm när den släpptes till mobiltelefoner som PUBG: Mobile. Det är ett av de mest spelade spelen i Asien och denna app tjänar ca 5 miljoner dollar dagligen och ökar stadigt.


När du börjar spela spelet så är det svårt att se varför du blir beroende av det då grafiken är medioker, kontrollerna är klumpiga och att spelet kostar mer än alla andra spel på denna lista. Men likt LoL så börjar du spelet på låg nivå men med tiden och massa timmars övande så blir du bättre och kan spela med vänner och tävla mot andra.


Dessutom innehåller spelet en ammas adrenalinkickar, mycket action och hektiska stunder. Såsom att höra fiendens fotsteg när de närmar sig byggnaden du befinner dig i eller i slutet av spelet när man är de sista få personerna kvar och spelområdet minskar.


De sociala aspekterna i kombination med tävling och personlig utveckling är det som får en att fastna för spelet.


Läs mer om PUBG...


World of Warcraft "WoW"


Detta måste nog vara ett av de spelen som haft störst påverkan på gaming. Men det som får den att falla ner på vår lista är att den inte är lika populär och har tappat antal spelare jämfört med under dess bästa år. Nyligen släpptes WoW classic och man såg en stark återkomst av gamers.


Spelet släpptes så tidigt som 2004 och tog alla med storm. Den gav en ny upplevelse, sociala interaktioner, konstant utveckling och annat som inte tidigare funnits.


Läs mer om World of Warcraft...


Minecraft


Det är inte svårt att förställa sig varför detta spel är så populärt särskilt bland barn och unga. Det låter miljoner av människor att släppa lös sin kreativitet och utforska bortom sina fantasier. Detta spel är populärt tack vare en massa Youtubers som spelar såsom PewDiePie.


Spelet kan vara både enkelt och komplext och det är du som spelare som styr hur du vill spela. Man har frihet att bygga och göra en massa sker i spelet. Men trots detta är det vissa element som gör det beroendeframkallande. Kombinationen av sociala interaktioner och spelets förmåga att fånga ungas uppmärksamhet gör den till ett potentiellt beroendeframkallande spel.


Läs mer om Minecraft...


PokemonGO


Detta är det mest spelade mobilspelen genom tiderna. Vad är det som gjort detta spel så populärt? Ett par faktorer har spelar roll, det är ett free-to-play spel som användes sig av den redan populära världen av Pokemon. Om man växt upp med pokemonkort så har du plötsligt fått chansen att vara en tränare och fånga pokemons i spelets virtuella värld.


I spelet kan du utforska den riktiga världen med dina vänner, fånga och träna Pokemons och tävla mot varandra. Spelet har lyckats med att få ut inaktiva människor i rörelse då det bygger på att man går ut och fångar pokemons. Men det finns även många nackdelar med detta, såsom att barn har gått vilse eller hamnat i potentiellt farliga situationer när de varit fokuserade på att fånga pokemons och inte haft uppmärksamhet på sin omgivning.


Läs mer om PokemonGO...


De övriga spelen på listan är:

  • The Elder Scrolls V: Skyrim

  • Clash of Clans

  • Path of Exile

13 visningar
bottom of page